Köpek eğitiminde ilk kural köpeği anlamaktır. Ona bir şeyler anlatmaya ve öğretmeye çalışmak için öncelikle onu anlamamız gerekiyor.
Hemen hepimiz ister evinde köpek bakanlar olsun, ister dışarıda yaşayan köpekleri görenler olarak köpeklerin ne denli enerjik, hareketli, oyuncu, mutlu, üzgün vb. duygu ve davranışlarını yoğun bir biçimde yansıttıklarını biliyoruz. Bu duygu ve davranışların en önemlilerinden biri de köpeklerin sürü psikolojisine sahip olmalarıdır.
Bu durumun doğal bir sonucu olarak da sahiplendiğimiz köpeklerimiz bizi sahip ya da insan olarak değil sürüleri olarak görürler ve böylece bağlı olduğunu düşündüğü sürünün içerisinde yer edinmeye ve onun bir parçası olmaya çalışırlar.
Geçen zaman içerisinde ilerleyen yaşları ile beraber, doğası ve iç güdüleri gereği bulundukları sürü içerisinde sivrilmek isterler, istediklerini yaptırmak isterler, sınırlar çizebilirler hatta sürünün yönetimini ele almak bile isteyebilirler. Haliyle zamanla yaşanması çok zor bir canlı haline gelebilirler. Bu tür nedenlerden ötürü köpeklerin eğitimine erken yaşlarda başlamak çok ama çok önemlidir.
Maalesef ülkemizdeki köpek sahiplerinin büyük bir bölümü köpeklerinin yaşı ilerleyip, karakteri oluşup, köpeğiyle ilgili başa çıkılmaz sorunlar yaşamaya başladıktan sonra profesyonel yardım almaya ihtiyaç duyduklarını düşünmeye başlarlar ve köpeklerini eğitime göndermeye karar verirler; ancak bu durum tespiti tamamen yanlıştır. Köpeklerin yaşı ilerledikçe eğitilmeleri de giderek zorlaşmaktadır.
Köpeğinizin eğitimine erken yaşlarda başlamak ilerleyen yıllarda sorunlu bir karakter oluşmadan köpeğin yaşamı boyunca olmasını istediğimiz karaktere sahip olmasını sağlar.
Köpek sahibi olan ya da olacak olan kişilerin köpeğinin karakterini oluşturmasına yardım edebilecek türde bilgiye sahip olmaları gerekir; çünkü köpekler, huylarını ve alışkanlıklarını aslında sahiplerinden alırlar. Bu nedenle yavrularımızın profesyonel kişiler tarafından yardım almaya ihtiyaçları vardır.
Köpek eğitiminin amacı; köpek ve sahibinin yaşamını kolaylaştırmak, ortak bir dil oluşturarak birbirlerini daha iyi anlayabilmelerini sağlamaktır. Oluşturulan bu ortak dili kullanabilmek için yalnızca köpeğin eğitilmesi de yeterli değildir. Köpek sahibi de eğitilmelidir. Sahibi, köpeğiyle ortak dili konuşabilmeli, onun davranışlarını doğru yorumlamalı ve ona karşı da doğru davranışlarla cevap verebilmelidir. İşte bunu sağlamak ise köpek eğitmeninin görevidir.
Bir köpek eğitmeni yeterli bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olup köpeğe en uygun eğitim yöntemlerini kullanarak köpekteki istenmeyen davranışları düzeltmelidir. Eğitmen, köpeğe gerekli komutları öğrettikten sonra köpek sahibine de eğitimli bir köpeği nasıl yönlendirebileceğini öğretip, köpek ve sahibinin ortak bir dil kullanmasını sağlamalıdır.
Unutmayalım ki; karşımızdakini anlayamıyorsak ona bir şey anlatamayız…
KÖPEK EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
- Temel itaat eğitimi
- İleri itaat eğitimi
- Şahıs koruma eğitimi
- Alan koruma eğitimi
- Polis köpeği eğitimi
- Narkotik bomba köpeği eğitimi
- Arama kurtarma köpeği eğitimi
- İz takip köpeği eğitimi
- İsteğe bağlı özel köpek eğitimi